Οι καλύτερες κάλτσες για τρέξιμο είναι αυτές που εξασφαλίζουν την μέγιστη άνεση και στήριξη σε κάθε σημείο του ποδιού. Το τρέξιμο, ιδιαίτερα αν πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους ή κοντά στη φύση επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα πόδια. Ένα ζευγάρι κάλτσες κατασκευασμένο από ποιοτικά υλικά θα κρατήσει άνετα και στεγνά τα πόδια, απαλλαγμένα από φουσκάλες. Μάλιστα, μπορεί να αντικαταστήσει τις βαμβακερές κάλτσες στην προπόνηση, ακόμη και στην καθημερινότητα.

Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι καλύτερες κάλτσες για τρέξιμο, και τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή τους.
 

Για ποιους λόγους θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τις κάλτσες για τρέξιμο;


Το κατάλληλο ζευγάρι από γυναικείες αθλητικές κάλτσες για τρέξιμο, όπως και ανδρικές προσφέρει άριστη απόδοση, άνεση και προστασία. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αερίζεται το πόδι σωστά, να απορροφά την υγρασία και να προστατεύει ακόμη και τα πιο ευαίσθητα σημεία του ποδιού. Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε την άθληση δίνουμε βάση στα παπούτσια. Όμως, ακόμη και αν επιλέξουμε τα καλύτερα παπούτσια για τρέξιμο, αν δεν συνδυαστούν με τις κατάλληλες κάλτσες είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα όπως φουσκάλες, πρήξιμο και δυσφορία που δε θα υποχωρεί εύκολα.
 

Πόσο σημαντικό είναι το ύφασμα;




Όσον αφορά το τρέξιμο, θα πρέπει να αποφύγετε το βαμβάκι γιατί κρατά την υγρασία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φουσκάλων το καλοκαίρι και τα κρύα πόδια τον χειμώνα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ειδικά συνθετικά υλικά, τα οποία θα απομακρύνουν τον ιδρώτα από την επιδερμίδα σας.
 

Ποιο είναι το καλύτερο ύφασμα;


Προτιμήστε φυσικά υφάσματα όπως το μαλλί merino για κάλτσες για τρέξιμο. Όχι μόνο γιατί σαν ύφασμα αναπνέει καλά και απορροφά τον ιδρώτα, αλλά είναι επίσης αντιμικροβιακό, γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο της δυσοσμίας. Ο πολυεστέρας και το νάιλον είναι επίσης αρκετά δημοφιλή υφάσματα, καθώς απορροφούν τον ιδρώτα, ενώ είναι πιο ανθεκτικά σε σχέση με το βαμβάκι.
 

Ποιο είναι το κατάλληλο ύψος;


Σε περίπτωση που σας αρέσει να τρέχετε με βερμούδα, ή ασκείστε σε εξωτερικούς χώρους, το ύψος της κάλτσας είναι σημαντικό για λόγους προσωπικού στυλ και άνεσης. Οι κάλτσες στο ύψος της γάμπας είναι μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν το πλεονέκτημα πως δεν θα γυρίζουν στο παπούτσι σας και να σας ενοχλούν. Τα πιο διαδεδομένα ύψη για κάλτσες είναι:
 
  • Κοντή κάλτσα που δεν φαίνεται: Η κάλτσα σταματά λίγο πριν τον αστράγαλο και δύσκολα φαίνεται από το παπούτσι ή τις φόρμες
  • Κάλτσα στο ύψος του αστραγάλου: Το πάνω μέρος της κάλτσας καταλήγει στον αστράγαλο
  • Κάλτσα στο ύψος της γάμπας: Μια μοντέρνα επιλογή, που καταλήγει στη μέση περίπου της γάμπας


Να προτιμήσω κάλτσες συμπίεσης;


Οι κάλτσες συμπίεσης σφίγγουν τον μυ της γάμπας πιο σφιχτά στην περιοχή του αστραγάλου και προς τα πάνω λιγότερο. Το είδος αυτό της σύσφιξης βοηθά στην επιστροφή του φλεβικού αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και παρέχει ανακούφιση ενάντια στους μυϊκούς πόνους. 

Οι καλύτερες κάλτσες συμπίεσης έχουν ορισμένα οφέλη που δεν παρουσιάζουν οι άλλες κάλτσες και είναι τα εξής: 
 
  • Υποστήριξη κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση: Ο μυς παραμένει πιο σταθερός, ενώ είναι πιο δυνατός και με λιγότερη επιδείνωση μετά τον αγώνα ή το τρέξιμο.
  • Ευχάριστη αίσθηση: Προσφέρει σύσφιξη και “αγκαλιάζει” με ευχάριστο τρόπο τον μυ της γάμπας.
  • Προθέρμανση: Η προθέρμανση είναι πιο γρήγορη στα πόδια και τους μύες της γάμπας.
 

Πόση ώρα χρειάζεται για να δείτε την επίδραση που έχουν οι κάλτσες συμπίεσης;


Οι κάλτσες συμπίεσης λειτουργούν άμεσα. Μόλις τις φορέσετε, το πόδι σας αποκτά μια αίσθηση σύσφιξης. Από τα πρώτα σας ακόμη βήματα, θα νιώσετε το αποτέλεσμα υποστήριξης. Επιπλέον, είναι κατάλληλες να τις φοράτε στις εξής περιπτώσεις:
 
  • Για αγώνες και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων
  • Για αποκατάσταση έπειτα από έντονη άσκηση
  • Για τις περιπτώσεις μεγάλης ορθοστασίας

Οι καλύτερες κάλτσες για τρέξιμο θα μειώσουν την επιβάρυνση των ποδιών σας από τις έντονες δραστηριότητες. Είναι μια εναλλακτική από τις κλασικές βαμβακερές κάλτσες που θα βελτιώσει την καθημερινότητα σας. Περιηγηθείτε στη μεγάλη μας συλλογή από γυναικείες και ανδρικές αθλητικές κάλτσες και βελτιώστε τις προπονήσεις σας!

Δείτε επίσης: